Hoe. . .

. . . kun je iemand missen die je nooit hebt gekend. Ik heb van mijn grootouders alleen de moeder van mijn vader gekend als oma, maar daar heb ik eigenlijk nooit een band mee gehad. De moeder van mijn moeder was begin de vijftig toen ze stierf, ik weet dat zij ziek was, maar door welke ziekte zij stierf weet ik niet zeker, ik dacht dat ze borstkanker had en daaraan is overleden. En mijn opa's heb ik helemaal niet gekend . Mijn vaders vader is heel jong gestorven die was dacht ik 48 jaar, ik weet ook niet eens of hij ziek was of dat hij op een andere manier is gestorven. Over dat soort zaken werd niet gesproken. En ik heb er mijn ouders ook nooit naar gevraagd. Maar van beide opa's heb ik nog wel een foto in mijn bezit. 

                                    Mijn vaders vader staat hier trots naast zijn nieuwe auto
En van mijn moeders vader heb ik een foto, met Max zijn hond , samen op het strand, al heb ik geen idee welk strand dat is geweest.

                           

Nu ben ik, hun kleindochter al ouder dan dat zij zijn geworden en van mijn ouders hun generatie is ook niemand meer in leven. Dus ik kan het niet meer navragen. Ik weet nog wel welke beroepen zij hadden, mijn vaders vader was fabrikant , hij had een klein sigarenfabriekje. Toen hij overleed was mijn vader te jong om dat over te nemen en mijn grootmoeder kon als vrouw in die tijd die business niet runnen, zij is toen maar een tabakswinkel begonnen, want dat kon kennelijk wel. De vader van mijn moeder was aannemer als kind had ik geen idee van dat beroep. Ik blijf het jammer vinden dat ik noch mijn opa's noch mijn moeders moeder heb gekend. Zelf probeer ik voor mijn kleinkinderen een goede oma te zijn zodat ze later mij als een leuke oma zullen herinneren.

Reacties

 1. Hoe het kan dat je die mensen mist.. .geen idee maar ik ken het gevoel wel... mijn opa's en oma's stierven ook '' vroeg' in mijn leven ... dat had ik ook graag anders gezien maar ja ... helaas....

  Meer dan je best doen kun je niet hè, moet je ook niet willen denk ik... gewoon jezelf zijn/blijven is goed genoeg.. Fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjone.. allemaal zo jong gestorven.. wat triest. mijn oma's werden bijna 90 en 95.. dus die heb ik nog heel lang meegemaakt. M'n opa's is een ander verhaal.. die ik gekend heb waren m'n oma's tweede echtgenoten.. ze waren beide gescheiden, terwijl dat in die tijd niet zo gewoon was. M'n vaders vader was een Oostenrijkse gastarbeider, die heimwee kreeg en m'n oma kon ginder niet wennen toen ze naar Oostenrijk geëmigreerd waren.. dus die kwam met m'n pa als klein jochie weer terug naar NL.. gescheiden, waarna ze hertrouwde met de man die ik als m'n opa gekend heb. M'n moeders echte vader heb ik nooit gekend, maar m'n oma's tweede man was een hele lieve opa. Hij is echter op z'n 62e (volgens mij) gestorven aan longkanker.. dus hij is ook niet echt oud geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Familie die je nooit hebt gekend missen, kan heel goed hoor.
  Gelukkig heb je deze foto's nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je herinneringen op gaat halen komt het gemis erbij...
  Ook ik heb mijn opa's en 1 Oma niet gekend. Maar de moeder van mijn moeder wel dus en dat was een prachtmens. Mijn broer wist dat als hij zei dat hij het klooster inging dat altijd wat opleverde ;)
  Groetjes en fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 5. gek is dat je Haba... ik denk dat het bij veel mensen zo is, ik weet ook niks van de opa's en oma's, de moeder van mijn moeder kende ik wel, tot mijn 17e dat was een lieverd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb van beide kanten zowel mijn opa en oma gekend. De moeder van mijn opa heb ik ook nog even meegemaakt, dat is me altijd bijgebleven, hoe jong ik toen ook was.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja natuurlijk kan dat. Je mist toch het feit dat je ze niet om je heen hebt gehad. Zorg jij inderdaad maar dat je een mooie lieve oma bent voor je kleinkinderen.

  Love As Always
  Dimario

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed, je hebt nog een foto. Weet hoe het voelt. Nooit grootouders gekend. Mijn ouders waren al wat ouder als ze samen kwamen. Heb ook een foto maar van mijn vaders ouders niets en dat stoort me wel. Denk wel dat je ze kan missen. Mooie foto’s trouwens en herinnering.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eén grootvader heb ik nooit gekend, daar werd ook nooit over gesproken.
  Spijtig, als je zo weinig weet...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goedemorgen Haba
  Mijn opa kan ik me nog herinneren van toen ik nog heel klein was
  Mijn oma ( mijn moeders tweede moeder) heb ik wel heel bewust meegemaakt
  Heb ik ook hele leuke herinneringen aan
  Van mijn vaders kant weet ik helemaal niks
  Wat leuk dat je deze foto's nog hebt
  Wens je een hele fijne nieuwe week
  Liefs Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Soms is er dat gemis bij mij ook wat af en toe om de hoek komt kijken. Het is een leegte dat ook in mijn ziel huist. Maar bij mij is het wel iets anders dan bij jou. Heb namelijk mijn echte ouders nooit gekend en de grootouders ken ik dus ook niet. Het is een verdriet dat velen niet begrijpen. zo af en toe heb ik dat gevoel heel erg al heb ik het wel een plaatsje kunnen geven na al die jaren. Jij hebt nog foto's om op terug te kijken maar zelfs dat heb ik niet. Koester de foto's en ik weet ook zeker dat jij een goede en lieve oma bent voor je kleinkinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goedemorgen Haba...bedankt voor het berichtje op mijn blog....ik heb een opa niet gekent....dat was de vader van mijn vader.....hij was ook jong gestorvenen....de moeder van mijn vader heb ik wel gekend....en de ouders van mijn moeder heb ook gekend....ik heb er ook mooie herinneringen aan....ze zijn er jammer genoeg niet meer.....liefs Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nieuwe dag...nieuwe kansen :)
  Ha een mooie voor op de dierendag
  https://geheugensteun.blogspot
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goedeavond ik heb mij opa vaderskant nooit gekend mijn pa was 16 toen zijn vader overleed. Zijn moeder overleed toen ik 5 jaar was zag haar 2 a 3 x per jaar . De ouders van mijn moeder zag ik om het jaar in UK Granny overleed toen ik 10 jaar was grandad dat ik 15 jaar was. Om te zeggen ik kon ze goed nou nee. Maar ze zitten wel met hun verhalen in mijn hoofd.

  O ja ik heb internet eindelijk
  Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goedemorgen Haba mijn kids hebben kort mijn vader gekend. Ilse was 5 jaar toen hij overleed. En ze waren enorm close. Ook Bjorn was gek op hem maar was 2 jaar . Mijn moeder ja die was toen al zwaar dement dat was best zwaar. Ouders van Jaap hèbben ze niet echt gekend
  . Maar goed ja heb internet je hè 🤭 . Vanndaag gaan we naar Marijke eten daar in de middag warm zodat we lekker op tijd naar huis kunnen. Fijne Laura middag 👍 groetjes van mij 🙋😘

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb alleen de vader van mijn vader gekend maar niet zo lang want hij overleed toen ik nog maar een kind was. Ik mis de mensen die ik niet gekend heb niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ja, we kunnen het best wel voor stellen. Het is altijd erg apart wanneer je zulke oude foto's nog in je bezit heb. En dan vraag je soms erg af hoe het allemaal ging. En wat ze deden enz. Dit zijn overigens wel een oude stel foto's. Ook wij hebben heel wat oude foto's liggen. Deze hadden we toen mee genomen toen ze stierven, zoals oma en opa van vaders kant. Maar ook van andere familie leden. Maar vreemd genoeg hebben we op dit moment helemaal niets meer. We zijn eigenlijk helemaal alleen. Maar goed, we vinden het zo ook wel best. Het is niet anders. O ja, over die regenbogen (bij ons), je heb helemaal gelijk in en dit viel nu ook op dat de tweede regenbogen gespiegeld is. Eigenlijk komt dit door de weerkaatsing, denken we. Vandaar dat de tweede regenboog wat minder fel is. Heel soms zie je zelfs drie bogen op een rij en dit is dan heel bijzonder mooi om te zien. Ook wij wensen je een fijne dag toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goedemorgen Haba en alles kunnen vinden bij huis van Laura,of moest Laura je helpen🤭
  Vandaag middag van Aiva gezellig . Ik begin vast met de eerste beddenwas . Jaap haalt pakken wijn . Ja zondag richting huis . Gisteren was het reuze gezellig.
  Fijne donderdag 👍 groetjes van mij 🙋😘

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Goedemorgen Haba vrijdag dus je gaat zwemmen🏊. Wij gaan ons laatste boodschapjes doen dingen die we mee willen hebben. Tja Omdat terug . Wens je een fijne vrijdag 👍 groetjes van mij 🙋😘

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ligt ook nog zo lekker nu het buiten kouder wordt ;)
  Groetjes en fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Goedemorgen Haba vandaag laatste dag hier . Dus laatste was en schoonmaak
  Wens je een fijne zaterdag 👍 groetjes van mij 🙋😘

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb het genoegen gehad om mijn grootouders van beide kanten te hebben meegemaakt, mijn opa van moeders kant was een ijscoverkoper en oma was huisvrouw, zij is al vroeg gestorven. van vaders kant was opa een fabrieksarbeider en opoe was huisvrouw, zij was een harde vrouw, eentje van Niet zeuren, gewoon doen of je het nou leuk vindt of niet, hup gaan! liefs, Geesje

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Al wat herfst

Serviesjes

Mijn eigen verzameling ;)