Hoe warm het was en hoever. . .

 Ik moest daarnet even naar het dorp toe, maar ik was de tuin nog niet uit toen ik besloot om (wat niet mijn gewoonte is) de auto te nemen, ik viel al bijna flauw van de hitte terwijl ik nog maar net mijn tuin uitstapte. En omdat ik absoluut niet tegen deze temperaturen kan, mag ik van mezelf in dit geval dan toch voor dat snertstukje de auto nemen, de fiets of lopend , wat ik normaal doe was niet te doen. En vanavond zou het te laat zijn. 

Nu dacht ik gelijk aan het boek van Hildebrand (= Nicolaas Beets)  'De camera obscura' waarin een hoofdstuk staat dat de bovenstaande titel draagt. Dat boek heb ik destijds voor mijn eindexamen Nederlands moeten lezen het boek stond bij mijn ouders in de kast, en inmiddels heb ik het betreffende boek zelf in mijn bezit, meegekregen uit de erfenis toen beide mijn ouders waren overleden


Nu weet ik niet of het boek nog steeds op de leeslijst voor examenkandidaten staat. Het was ten tijde van mijn examen al aardig 'bejaard' te noemen. Maar ja in die tijd had je een behoorlijk lange lijst te lezen met boeken uit verschillende periodes van de Nederlandse Literatuur 

Nu lees en las ik graag, maar het liefst wel boeken die ik zelf uitzoek. Destijds begon je eerst met vijf middeleeuwse boeken (Mariken van Nimweghen, Beatrijs,  e.d. ) dan kreeg en een stel van de tachtigers,  daarna boeken van tussen de twee wereld oorlogen, en tot slot nog een reeks moderne boeken . Ik had mijn lijst al bijna een jaar voor mijn examen compleet, maar voor mensen die een hekel aan lezen hadden was het een vreselijke opgave.  Die probeerden dan wel eens om alleen de uittreksels te lezen, maar daar kon je behoorlijk de mist mee ingaan op het mondelinge examen. 

Nu was ik door de warmte opeens weer terug bij de literatuurlessen van  mijn lyceumtijd. Gelijk weer een logje om hier neer te zetten. 

Ik zou zeggen mensen zie het zo koel mogelijk te houden en maak je niet te druk voor we het weten is de zomer voorbij en dan zijn we door het gemopper op de warmte helemaal vergeten om te genieten.


Reacties

 1. Ik heb lekker in de tuin gelezen vanmiddag. Wel in de schaduw natuurlijk. Ik kan goed tegen de warmte dus ik ben nog gewoon op de fiets geweest. Maar niet iedereen kan er tegen natuurlijk. Liever dat je even met de auto gaat dan dat je een airco aan zet.

  Love As Always
  Dimario

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. owh ja.. over dat lezen, ik snap niet dat er soms zulke saaie boeken op de leeslijst staan. Laat lezen leuk blijven.

   Love As Always
   Dimario

   Verwijderen
  2. Wij mochten zelf de lijst samenstellen, wel met echt literaire schrijvers anders werd je lijst afgekeurd. Het was niet zo dat je lijst gegeven werd en dat je je daaraan moest houden, we hadden wel wat vrijheid van keuze .

   Verwijderen
 2. Zo is het Haba, maar ja we moeten wel iets te mopperen houden hoor :) Het gaat me tot nu toe gelukkig goed af, maar ja ik had de boodschappen in huis vóór de hitte, en doe nu gewoon een tijdje helemaal niks.

  Ik herinner me dat je het eerder al eens had over die schrijver! Maar misschien ook toen al vooral om die titel, haha. Soms blijft een zin, een titel of een uitdrukking, je altijd bij hè. Als je er iets in herkent, of zo :)

  Jullie hadden inderdaad je handen meer vol aan de literatuurlijst dan ik in mijn tijd, en op de havo. Maar goed, we moesten toch wel lezen en ik las de meeste boeken ècht. Maar er kon veel. Ik had er bv een boek van Marten Toonder op staan, een Bommelboek. En dergelijke. (Bij Frans had ik de Drie Musketiers. En Bonjour Tristesse; verder weet ik het niet meer.).
  Door jullie verplichte nummers leerde je natuurlijk wel de periodes en stijlen kennen, het was leerzaam, dus veel was er niet tegenin te brengen hè. Ik wil me nog steeds eens verder verdiepen in de middeleeuwse literatuur, ben er ook al mee bezig. Je schiet alleen niet erg op in zo'n boek als je de originele taal wil lezen.

  Bedankt voor je bezoekje! En klopt, je moet het licht binnenlaten; maar het helpt natuurlijk wel als er mensen zijn die het in je richting sturen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een hele Goedemorgen Haba pufff was wel weer een dagje .
  Dacht ga vroeg stadje in maar ja vele winkels waar ik moest zijn gaan pas half 10 open en dat is balen loop jeaar heen en weer. Hoorde ook dat ze na 12 uur vele dicht gingen. En veel kramen van de markt was er ook niet. Gisteravond bij broer reuze gezellig Jaap Ilse en ik waren er lekker klein. Nu de sauna op werk werken puff die maar zo weinig mogelijk moet kassa draaien ook erbij. Maar moet eerder weg ivm acupunctuur.
  Fijne Laura middag 👍 groetjes van mij 🙋😘

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mogge Haba
  ik heb nooit verplicht boeken moeten lezen
  ik bleef binnen gisteren en het was goed te doen
  straks ff vroeg naar de supermarkt en de rest van de dag weer binnen , morgen is het terug " normaal "
  geniet de dag

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De boeken van de dochters staan nog hier en wie weet te wachten op de kleinkinderen.
  Hier is het toch 8 graden al gedaald, maar zitten we nog op een dikke 30 in de schaduw.
  Och we genieten toch wel al is het maar van de rust haha
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor een boek lezen, heb ik geen geduld, de "Donlad Duck" lukt nog wel.
  Gelukkig kan je nu weer lopend of op de fiets boodchappen doen hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, zo kunnen de vreemdste dingen je terugwerpen in de tijd hehe. Goh..de boekenlijst.. had die ook al snel compleet, maar mocht, bij uitzondering, ook al vóór m'n twaalfde op de afdeling voor volwassenen boeken uitzoeken in de bieb.. had die op de kinderafdeling allemaal al uit..! Heb de meeste boeken toen in m'n examenjaar wel nóg es gelezen hoor.. wat weet je op je twaalfde van de wereld hè. En eigenlijk op je 15e ook nog niet.. zou ze nóg es moeten lezen eigenlijk..! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goedemorgen Haba vandaag half9! ziekenhuis zijn bij oogarts daar ben ik een uurtje zoet. Loop daarna na Esther die woont bijna er naast. Smiddags halen we Ilse op gaan we naar babywinkels
  HEB ER ZIN IN
  Fijne Avia middag 👍 groetjes van mij 🙋😘

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En zo lost iedereen voor zichtzelf op hoe met de hitte om te gaan. Ik vond het op zich best te doen allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Apart deze boek nog hebt. Hitte hoefde voor ons niet. Gelukkig is nu koeler weer geworden. Lekker frisse lucht met regen bij ons. De hele morgen al. Natuur heeft zeker regen nodig zelfs dieren ook. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goedemorgen Haba ja hier ook veel regen gisteren . Al was heteer dat fijne regen. En ja liep ik dus in mijn zomerjurk je met sandaaltjes de hele dag 🤭🤭.
  Zo vrijdag alweer pil zit er in. Straks koffie. Heb een hele korte nacht achter de rug. Heb 3 uur gezien. Dus mot wel wakker blijven op werk. Zwemse 🏊fijne vrijdag 👍 groetjes van mij 🙋😘

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goedemorgen Haba weekend heerlijk morgen gaan Jaap en Ilse even de wagen ophalen. Bjorn en Ilse komen hier dan bbqen. Dus vandaag uiteraard de boodschappen en vele wassen doen. En de tuintje even onderhanden nemen na de regen van donderdag.
  Fijne zaterdag 👍 groetjes van mij 🙋😘
  PS je heb mail van mij

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Al wat herfst

Mijn eigen verzameling ;)

De drukkerij