Schelpen

 Wanneer we als kinderen aan het strand waren in de zomervakantie, verzamelde je zakken vol schelpen. Terug thuis maakte je er allerlei knutseltjes mee, een dame met een wijde rok van kokkelschelpen een lijfje van liefst roze kleurige nonnetjes armen van pijpenragers  en voor het hoofd het liefste heel licht gekleurde gladde schelpjes.  Ik heb er niets meer van vermoedelijk gingen ze stuk en werden ze weggegooid.  En ja foto's werden toen niet zoveel gemaakt en zeker niet van dat soort spul. Maar ik heb er wel goede herinneringen aan, In die tijd was het bijzonder wanneer je eens een 'scheermes' vond, tegenwoordig zie ik die veel vaker liggen.

                       

Nu vraag ik me af hoe dat komt, is het een teken van de milieuvervuiling zodat de dieren sneller sterven, of komen ze juist meer voor langs onze kust, ik zou het niet weten. Het kan ook wel komen omdat wij als kinderen vakanties aan een ander strand doorbrachten en meestal bij Cadzand naar het strand gingen.  Maar in de schelpenranden hier op het strand zie ik ze vaker dan vroeger en in Cadzand kom ik eigenlijk nooit meer.

Reacties

 1. Bij ons zie je ze al jaren maar inderdaad, in mijn kindertijd waren ze er niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schelpen, ik kan er niet genoeg van krijgen.
  Ga met de scheermessen die ik vond op het strand van Castricum nog wat leuks maken.
  Ik heb van andere schelpen een krans gemaakt op scheepstouw.

  Groeten en fijne dag,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch iets om over na te denken, het levert vaak wél mooie foto's op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In Cadzand zochten wij haaietanden met de kinderen....heerlijke tijd was dat
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik zag op Ameland mooie kunstwerkjes gemaakt van allerhande schelpen , dat zou ik een mooi souvenir vinden , maar krijg het in de rugzak niet heel thuis :)
  ja die scheermesjes zie je vaak , maar wel allen op een hoop zeg maar , dan weer een tijd geen
  hoe en waarom , geen idee

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schelpen zoeken, welk kind heeft het niet gedaan, mooi toch, dat hoort er echt bij. Ik denk niet dat ik nog wat heb van vroeger.

  Love As Always
  dimario

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goedemorgen Haba van vroeger ja wij kwamen nooit veel bij strand. Denk met mijn ouders dat ik misschien maar 4 keer ben geweest. To n ik voortgezet onderwijs zat ging ik weleens met fiets met vriendinnen erheen. Dus ja schelpen die nam ik dan weleens mee toen ik klein was maar deed in potje als herrinnering. Kan geen antwoord erop geven . Gisteren was gezellig geweest veel gepraat over nu en vroeger heerlijk gebbq Jaap deed het nu deze keer. En de appelwalnootcake was heerlijk. Vandaag brood 🍞 bakje . Fijne vrijdag 👍 groetjes van mij 🙋😘

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tegenwoordig waait het meer, en dat heeft ook invloed op de zee. Hierdoor komt er meer schelppenspul op het strand door de kracht van het water.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goedemorgen Haba
  Ik koop weleens iets wat is gemaakt van schelpen
  Ook heb ik hier nog een paar schelpen van een strand in Frankrijk
  Daar lagen een paar hele mooie
  Wens je een heel fijn weekend
  Liefs Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goedemorgen Haba vandaag nog een broodje bakken boek uitlezen en verder zie ik wel.word warm
  Fijne zaterdag 👍 groetjes van mij 🙋😘

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn moeder had een hele verzameling van die schelpendingetjes.. die veel aan toeristen verkocht worden. Zo'n hele verzameling in een kast bij elkaar, dat had wel iets. Maar ik zou het zelf nooit willen hebben hehe.. het is allemaal naar m'n jongste zusje gegaan. Heb zelf wel nog een diep lijstje vol schelpen van de Franse westkust.. als eigen souvenir. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Al wat herfst

Serviesjes

Mijn eigen verzameling ;)